AYM’DEN YÜZDE 2 BARAJINI İPTAL EDEREK ADALETİ SAĞLAMASINI TALEP ETTİK.

AYM’DEN YÜZDE 2 BARAJINI İPTAL EDEREK ADALETİ SAĞLAMASINI TALEP ETTİK.

Konfederasyonumuz ve bağlı sendikalarımızın üye ve yöneticileri ile birlikte Anayasa Mahkemesi önünde basın açıklaması yaparak  AYM’den %2 barajını iptal ederek adaleti sağlamasını talep ettik.

Basın

Açıklamaya katılan konfederasyonumuz üyeleri "Barajlar bizi yıldıramaz", “Sarılar, iş birlikçiler emekçinin hakkını peşkeş çektiler” sloganlarını atarak baraja tepki gösterdi.

Konfederasyonumuz Birleşik Kamu-İş Genel Başkanı Yeşildağ, AYM’den yüzde iki sendika barajını kaldırmasını isteyerek, “Baraj, örgütlenmeye darbe vurmaktır” dedi.

Basın Açıklamasını  Konfederasyonumuz Birleşik Kamu-İş Genel Başkanı Mehmet Yeşildağ’ın yaptığı açıklamanın tamamı şu şekilde:

“Anayasa Mahkememizin Sayın Başkanı, Sayın Üyeleri Yüksek Mahkememizin önünden sizlere sesleniyoruz.

Anayasa Mahkemesi sendikal özgürlüğü yok eden %2 barajını iptal ederek adaleti sağlamalıdır.

Şunu net bir şekilde ifade edelim ki %2 sendikal baraj düzenlemesi yandaş ve yancı konfederasyonlar tarafından başarısızlıklarını örtmek, çalışanları nasıl sattıklarını gizlemek ve oluşacak üye kayıplarının önüne geçmek için sermayenin güdümündeki iktidarın desteğiyle hukuksuz şekilde yasalaştırılmıştır.

Bu düzenlemenin diğer bir amacının da bağımsız sendikaların önünü kesmek kamu çalışanlarının özgürce sendika seçme hakkını engellemek ve sendikal tekelleşmeyi hayata geçirmek olduğunu ayrıca belirtmek isteriz.

Anayasa Mahkemesi Başkanı ve üyeleri önünde 11 aydır bekleyen iptal başvurusu Yüce Mahkemenin, başvuru sıralamasına göre değil, hak  ve özgürlüklerin ihlalinden zarar görenlerin sayısı ve zararların telafi edilememesinin ağırlığına bağlı olarak gündemine gelmelidir.

Yüzbinlerce kamu emekçisinin 11 aydır hukuki değildir ve Anayasa Mahkemesi biran önce bu sorunu çözmelidir.

Bu düzenlemeyle iktidar, emek ve meslek örgütlerini, bağımsız sendikaları ve sendikal anlayışı etkisizleştirmek istemektedir.

Anayasa Mahkemesi en kısa sürede kararını vermeli kamu emekçilerinin sendikal özgürlüğünü kısıtlayan, sendikaları yok etmeyi hedefleyen düzenlemeyi gündemden düşürmelidir.

Bazı sendikalar bugün %2 barajını aşsa da çok sayıda sendika %2 barajını aşamayacaktır. Bu durum beraberinde yeni sendikalar kurulamayacak daha da tehlikeli olansa mevcut sendikaların ve konfederasyonların dağılmasına neden olacaktır. Sendikaların önüne hangi oran getirilirse getirilsin tüm barajlar antidemokratiktir ve sendikal faaliyette bulunma özgürlüğünü engelleyeceğinden kabul edilemez.

Sendikaların önüne getirilen baraj çözüm değil sorun getirmiştir. Yüzde 2 barajı sendikal özgürlüklerin özüne ve ILO sözleşmelerine aykırıdır.

Yüzlerce sendika ve binlerce sendika üyesinin %2’nin altında kalmasının mağduriyetini yasalaştıran iktidar, kamu bütçesinden karşılanan toplu sözleşme ikramiyesinin verilmesinde yandaş konfederasyon leyine tutum almıştır.

Bu düzenleme Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası ILO sözleşmelerine ve Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’na da açıkça ters düşmektedir.

İktidarın demokrasi ve sendikal özgürlüklerin önünü açtığı söylemleriyle uygulamaları farklıdır. Sendikalaşma oranlarına baraj uygulamak örgütlenmeye darbe vurmaktır.

Unutulmamalıdır ki;

Kamu sendikaları ve konfederasyonlarının çabaları sonucu daha önce getirilmeye çalışılan %1 Danıştay 12. Dairesi;  Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına, 657 Sayılı Kanuna, 4688 Sayılı Kanuna, İLO Sözleşmelerine, Avrupa Sosyal Şartına aykırı görerek iptal etmiştir.

Ve diyoruz ki;

Hükümet ve yandaş konfederasyon 2024-2025 yılları için dayattığı zam oranlarıyla memuru ve memur emeklisini açlık ve yoksullukla baş başa bırakmıştır. Bu yetmiyormuş gibi %2’yle sendikal ve örgütlenme özgürlüğüne kata uygulamaktadır.

Demokratik yaşamın ayrılmaz parçası sendika seçme ve örgütlenme özgürlüğüdür. Yüzde 2 barajı Danıştay’ın önceki kararı da gözetilerek Anayasa Mahkemesi tarafından derhal iptal edilmelidir.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak; İktidar yandaş sendikaların dışında hiçbir sendikanın var olmasına tahammül edemediğinin farkındayız ancak sendikaların sesinin boğulmak istenmesine karşı da mücadelemiz sürecektir.”

AYM eylemimiz sonrasında AYM’ye baraj garabetini anlattık.

 

AYM önünde yaptığımız eylemle, hükümetin sendikalara getirdiği yüzde 2’lik barajın kaldırılmasını talep ettik ardından Anayasa Mahkemesini ziyaret ederek gerekçelerimizi yüz yüze ilettik.

Bilindiği üzere hükümetin sendikalara getirdiği yüzde 2 baraj şartı, sendikalaşma özgürlüğü önünde bir engel olup emekçileri dolaylı olarak yandaş sendikalara yönlendirmenin ve onların örgütlenme tercihi konusundaki hakkının çiğnenmesinin bir aracı haline gelmiştir.

 Anayasa Mahkemesi’ne taşınan söz konusu barajın Anayasa’ya aykırılıklar teşkil ettiğini vurguladık.

Başvuru  üzerinden geçen bunca zamana rağmen bir adım atılmaması üzerine bugün, AYM önünde kitlesel olarak bir basın açıklaması düzenleyerek, baraj garabetine boyun eğmeyeceğimizi hatırlattık

TALEPLERİMİZİ DE GEREKÇELERİMİZİ DE SIRALADIK

Eylemimizin ardından ise Birleşik Kamu-İş Genel Başkanı Mehmet Yeşildağ, Genel Sekreteri Özgür Aras, Genel Mali Sekreteri Hasan Kütük, Genel Örgütlenme Sekreteri Şükrü Balun, Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Derya Uğur, Büro-İş Genel Başkanı Alay Hamzaçebi ve Tapu Çevre Yol-İş Genel Başkanı Güven Nazmi Demiralp’in bulunduğu bir heyet eşliğinde Anayasa Mahkemesi'ne giderek kendilerine bu baraj düzenlemesinin yıkıcılığını sözlü olarak da ilettik.

Emek örgütlerinin demokrasilerin yapı taşı olduğunu, bahsi geçen baraj düzenlemesinin bu anlamda demokrasiyi de baltaladığını ilettiğimiz görüşmede, hem itiraz noktalarımızı hem taleplerimizi yineledik.

Konfederasyon başkanımız Mehmet Yeşildağ, “Anayasa Mahkemesi Başkanı ve üyeleri önünde 11 aydır bekleyen iptal başvurusu Yüce Mahkemenin, başvuru sıralamasına göre değil, hak  ve özgürlüklerin ihlalinden zarar görenlerin sayısı ve zararların telafi edilememesinin ağırlığına bağlı olarak gündeme alınması” talebini iletti.

Ziyaretimizi kabul eden ve taleplerimizi ciddiyetle dinleyen AYM ’ne teşekkür eder, bu vesileyle sendika barajının kaldırılması için verdiğimiz mücadeleden asla vazgeçmeyeceğimizin altını çizeriz.



 

 

Sosyal Medyada Paylaş