Torba Yasa Yalanları

Halen TBMM’de görüşülen torba yasa kamuoyuna memura disiplin affı getireceği, bir derece verileceği, ek göstergelerin artırılacağı gibi büyük beklentiler oluşturan şekilde duyurulmuştu. Ancak ilk 9 maddesi meclisten geçen torba yasada kamuoyuna duyurulan bu “müjdeli” düzenlemelerden hiçbiri bulunmuyor.

Disiplin Affı YOK
2005 sonrasında göreve başlayan memura 1 derece verilmesi YOK
4-C’li personele kadro verilmesi YOK
Yardımcı Hizmetler Sınıfına Ek Gösterge YOK
Emekli ikramiyelerinin hesabında 30 yıllık hizmet süresi sınırının kaldırılması YOK
Özel sektörde geçen hizmet sürelerinin tamamının kazanılmış hak aylığında değerlendirilmesi YOK

Dahası, torba yasa meclisten geçerse memurları çok zor günler bekliyor. Tasarının 82. maddesi ile “Kamu görevlileri hakkında tesis edilen atama, görevden alma, göreve son verme, naklen veya vekâleten atama, yer değiştirme, görev ve unvan değişikliği işlemleriyle ilgili olarak verilen iptal ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin mahkeme kararlarının gereği iki yıl içinde; ilgilinin kazanılmış hak aylık derecesine uygun başka bir kadroya atanması suretiyle yerine getirilir. Kamu görevlileri hakkında yapılan bu tür idari tasarruflar; telafisi güç veya imkansız zararlar doğurmaz. Kamu görevlileri hakkında tesis edilen atama, görevden alma, göreve son verme, naklen veya vekâleten atama, yer değiştirme, görev ve unvan değişikliği işlemleriyle ilgili olarak verilen iptal ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin mahkeme kararlarının gereğini yerine getirmeyen kamu görevlisi hakkında ceza soruşturması ve kovuşturması yapılamaz; ancak disiplin hükümleri saklıdır.” düzenlemesi getiriliyor.

Dolayısı ile tasarı bu şekilde yasalaşması halinde atama, görevden alma, göreve son verme, naklen veya vekâleten atama, yer değiştirme, görev ve unvan değişikliği işlemleriyle ilgili olarak verilen iptal ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin mahkeme kararlarının gereği iki yıl içinde; ilgilinin kazanılmış hak aylık derecesine uygun başka bir kadroya atanması suretiyle yerine getirilerek mahkeme kararı ile geri dönme imkânı neredeyse ortadan kaldırılıyor. Dahası bu tür idari tasarrufların telafisi güç veya imkansız zararlar doğurmadığı düzenlemesi ile mahkemelerin yürütmenin durdurulması kararı almasının da önüne geçiliyor. Mahkeme kararını uygulamayanlar ise yasal zırhla korumaya alınarak, bu kişilerle ilgili ceza soruşturması ve kovuşturması yapılamayacağı sadece disiplin soruşturması yapılabileceği düzenleniyor.

BÜRO-İŞ SENDİKASI GENEL MERKEZİ

Sosyal Medyada Paylaş